WINDOWS SERVER 2019-WSUS KURULUMU-1

WSUS

Windows Server Update Services (WSUS), Microsoft ürünleriyle çalışan sistemleri güncelleştirmelerini kontrollü şekilde yüklenmesini sağlayan servistir. WSUS, ağınızdaki Microsoft ürünü kullanan sistemlerin, ayrı ayrı güncellemelerine gerek kalmadan, tek bir server üzerinden gerçekleştirilmesini ve gereksiz birçok güncellemelerin yüklenmesini de engeller.

WSUS Kurulum İşlemleri

Kurulum için gerekli olan features ve roller;

  • Internet Information Services (IIS)
  • Windows Server Update Services (WSUS)
  • Background Intelligent Transfer Service (BITS)

Aşağıdaki yönergeleri izleyerek WSUS kurulumuna başlayalım.

Sunucu Yöneticisini açıp Role Ekle seçeneği seçiyorum.

Gelen Ekrandan Next Seçeneği Seçiyorum.

Role-Based or feature-based installation seçeneği seçerek Next ile devam ediyorum.

Açılan ekranda mevcut sunucumu seçerek Next ile devam ediyorum.

Role ekranına geldiğimiz zaman ise Windows Server Update Services seçeneği seçerek gerekli olan özellikleri ekliyoruz.

Bir sonraki pencerede otomatik olarak ekleme özellikleri göreceksiniz Next diyerek bir sonraki adıma geçiyorum.

Bir sonraki açılan pencerede next diyerek ilerlemeye devam ediyorum.

Bir sonraki pencerede bizi işaretlenmiş olarak 2 seçenek karşılıyor. Bunlar WID Connectivity ve WSUS Services. Bu iki seçenek ile devam etmemiz durumunda WSUS server ve WSUS servera ait bir dahili veritabanı kurulumu gerçekleşecektir. Bu veritabanı WSUS Servera ait ücretsiz bir veritabanıdır ve 2GB’a kadar desteklemektedir. Eğer 2 GB’dan fazla bir alana ihtiyacımız olacaksa SQL Server kurulumu yapılmaktadır bu kurulan veritabanlarında sadece yapılan konfigürasyonlar tutulmaktadır.

WID Database: Windows Update Services internal database dir. Windows Update Services kendi veritabanı oluşturarak kullanacağını belirtmiş olursunuz.

WSUS Service: Windows Update Services, WSUS rolünün çalışması için gerekli olan servislerin kurulumunu sağlayan bir rolümüzdür.

SQL Server Connectivity: Sadece Windows Update Services veritabanı kurulumu gerçekleştirir.

Biz WID Connectivity ve WSUS Services ile Next diyerek devam edeceğiz.

Bir sonraki adımda bize güncellemelerin nereye yükleneceği soruyor. Bu Dataların saklanabilmesi için NTFS ile biçimlendirilmiş minimum 6 GB depolama alanımızın olması gerekmektedir. Ben D sürücümün içerisine WSUS adında bir klasör oluşturarak güncellemelerin bu klasöre indirilmesini sağlayacağım. Siz farklı bir sürücüye farklı bir isimle oluşturabilirsiniz.

Bir sonraki adımda ISS Rolünü yüklemek için bir pencere açılıyor ve Next diyerek devam ediyorum.

Açılan pencere IIS için ek rolleri seçmemizi istiyor. Varsayılan olarak bırakarak devam ediyorum.

Sonraki ekranda seçimlerimizi gözden geçirdikten sonra Install diyerek yükleme işlemine başlıyorum.

Kurulumu başarıyla tamamladık. Sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

WSUS KONFİGÜRASYON

WSUS yapılandırma sihirbazımız açılıyor. Next diyerek devam ediyorum.

Windows Update İyileştirme Programının bir parçası olup olmayacağımızı soran bir pencere açılıyor. Bu sizlerin isteğine kalmış bir seçenek ben değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyorum.

Yeni açılan penceremizde bizi iki seçenek karşılıyor. İlk seçeneğimiz Güncellemeleri Microsoft üzerinden yapmamızı sağlayacak olan seçenek. İkinci seçenek ise; ortamımızda başka bir WSUS sunucusu varsa oradan senkronize etmemizi sunuyor. Başka bir WSUS sunucumuzdan senkronize edilecekse WSUS sunucumu SSL yapılandırmasını yapıp SSL desteği ile senkronize edebilirsiniz. Ben ilk seçenek olan Synchronize from Microsoft Update seçeneği ile devam edeceğim.

sonraki adımımızda bizden Proxy sunucumuz varsa Proxy bilgilerimizi girmemizi istiyor. Proxy sunucumuz yoksa bilgileri pasif bırakarak Next diyoruz.

Sonraki adımda Start Connection diyerek devam ediyoruz. Bu adımın tamamlanması birkaç dakika sürebilir. Tamamlandıktan sonra Next Diyerek devam ediyorum.

Bir sonraki pencerede hangi dillerde güncelleme alacağımızı seçmemiz gerekiyor. Ben sadece English işaretliyor ve devam ediyorum. (Sistemlerinizdeki sunucuların dillerini seçilmesi gerekir)

  • Microsoft Defender Antivirus,
  • Microsoft Edge,
  • Windows Server 2012R2,
  • Windows Server 2016,
  • Windows Server2019

Bu pencerede ise bizim güncellemelerini yapmamız gereken sistemleri seçmemizi istiyor. Açılan sistemlerin listesinde yukarıda belirttiğim ürünleri veya ürün ailesini seçiyorum. Ürünlerimizi veya ürün ailelerimizi seçtikten sonra Next diyerek yapılandırmama devam ediyorum.

Bu bölümde hangi güncellemeleri senkronize edip yükleyeceğimizi seçmemizi istiyor.

  • Critical Updates
  • Definition Updates
  • Security Updates
  • Service Packs
  • Update Rollups seçerek devam ediyorum.

Critical Updates: Specifies a widely released fix for a specific problem that addresses a critical, non-security-related bug.

Definition Updates: Specifies a widely released and frequent software update that contains additions to a product’s definition database.

Feature Packs: Specifies new product functionality that is first distributed outside of a product release and that’s typically included in the next full product release.

Security Updates: Specifies a widely released fix for a product-specific, security-related vulnerability.

Service Packs: Specifies a tested, cumulative set of all hotfixes, security updates, critical updates, and updates that are applied to a product. Additionally, service packs may contain additional fixes for problems that are found internally since the release of the product.

Tools: Specifies a utility or feature that helps to complete one or more tasks.

Update Rollups: Specifies a tested, cumulative set of hotfixes, security updates, critical updates, and updates that are packaged together for easy deployment. An update rollup generally addresses a specific area, such as a security or product component.

Updates: Specifies a widely released fix for a specific problem. An update addresses a non-critical, non-security-related bug.

Upgrade: Specifies an upgrade for Windows 10 features and functionality. These updates are also known as feature updates for Windows 10 operating systems

Yeni açılan penceremizde senkronizasyonlarımızın manuel mi yoksa otomatik olarak mı yapılmasını istediğimizi seçmemizi istiyor. Manuel seçerseniz her seferinde WSUS üzerinden senkronizasyonu bizim başlatmamız gerekiyor.

Synchronize automatically seçerekte periyodik senkronizasyon olmasını sağlarsınız.

Begin İnitial synchronization seçerek ilk olarak WSUS senkronizasyon yapmasını sağlarsınız.

WSUS Konfigürasyonu basit bir şekilde tamamlanmıştır.

Seçtiğim kategorilerin yamaları All Updates indiğini görmekteyiz. Client ekleme, Update geçmesi vs. dahası diğer yazımlarımda paylaşacağım.

Vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Başka yazımda görüşmek dileğiyle…

You may also like...

Bir yanıt yazın